fiókom
Belépés Regisztráció

A kosár üres

Tudod mi az a Kalaha?    

Nem hallottál még erről a játékról? Nem is tudod milyen izgalmakból maradtál ki eddig! A Kalaha játék lényege, hogy a színes köveket úgy kell rakosgatni tálkákba, hogy végül elfogyjanak. Az ellenfélnek is át lehet játék közben pakolni a kavicsokat, nehéz helyzetbe hozva ezzel őt. Érdekesnek hangzik? Ismerkedj meg vele most egy kicsit közelebbről!

A Kalaha eredete

A Kalaha egy ősi játék, talán a világon a legrégibb taktikai játékok egyike. Egy olyan játék, amelyet szívesen játszottak már az ókorban is, és talán pont azért volt olyan kedvelt játék már akkor is a Kalaha, mert egyszerű, de egyszersmind nagyon komoly taktikai játék. Kalaha néven kívül, szokták még emlegetni Maya néven is, sokan pedig összetévesztik a Mancalával, amivel nem azonos. A játékok történetével foglalkozó kutatók azt állítják, hogy a Kalaha Afrikában keletkezhetett, valószínűleg az ókori Egyiptomban. Az Egyiptomi időkben homokba készített kis gödröcskékben játszották, a Kalaha-bábuk szerepét pedig kis kavicsok, kisebb csontok töltötték be.

Milyen elemekből áll a Kalaha játék?

A Kalaha a mai formájában két vagy négy személy számára alkalmas, végtelenül egyszerű, letisztult formában, megfelelő gödrökkel, és gyűjtő- medrekkel ellátott fatáblából, és natúr kő, üveg, vagy drágakő bábukból áll, a kétszemélyes Kalahának pedig van összecsukható változata is.

A Kahala játék szabályzata

A Kalaha sok más néven is és számtalan játékszabállyal ismert. Egy általánosan ismert szabály a következő: A játék tábla: két sor, soronként hat lyukkal, a tábla két végében egy-egy gyűjtőrekesszel.

Kezdetben mindkét félnek van huszonnégy-huszonnégy köve, melyet négyesével helyez el a saját térfelének a hat lyukába. A soron következő játékos a saját térfelének bármelyik lyukát tetszőlegesen kiválasztja, az abban elhelyezett köveket kiveszi és az óramutató járásával ellentétes irányba haladva egyesével elhelyezi a következő négy lyukban. Ha a lerakáskor áthaladjuk a saját gyűjtőrekeszt, akkor abba ugyanúgy teszünk egy követ, mint a többi lyukba, az ellenfél gyűjtőrekeszét viszont ki kell hagyni. Aki a lerakáskor az utolsó kővel a saját gyűjtőrekeszhez jut, és oda leteszi, az még egyszer léphet. Ha valamely lépésben az utolsónak letett követ a saját térfélnek egy üres lyukába sikerül letenni, akkor ezt a követ, és hogyha a szembelévő oldalon van kő, akkor ezeket is zsákmányként levesszük és a saját gyűjtőrekeszünkbe helyezzük. A játék akkor ér véget, ha az egyik fél térfelén mind a 6 lyuk kiürül. A másik fél ilyenkor megkapja még a saját gyűjtőrekeszébe a saját térfelén maradt köveket. Az győz, akinek a gyűjtőrekeszébe több köve van.

Kalahát a család apraja-nagyjának?

A Kalaha gyakorlatilag hatéves kortól játszható játék. Gyerekeknek nagyszerű segítség a számok világának megismeréséhez, az ebben a világban való eligazodáshoz, a számlálás megtanulásához és ennek megkedveléséhez is. Tulajdonképpen, amikortól nem fenyeget annak veszélye, hogy a gyermek lenyelheti az apróbb alkatrészeket, kövecskéket, akkortól már játszható a Kalaha. Így remek szórakozás lehet az egész család számára ez a játék.

Milyen készségekre hat kedvezően a Kalaha?

Mint a legtöbb játék, a Kalaha sem csak móka és kacagás! Sokkal több annál! A Kalaha kiválóan fejleszti a logikai érzéket és a játék során szinte automatikusan kialakul, kifejlődik a stratégiai érzékkel felszerelt gondolkodási képesség és ezek következményeképpen joggal elvárhatjuk a taktikai érzék megjelenését is. Erősíti, és edzi továbbá a koncentrációs képességet, a figyelem összpontosításának képességét, amire az iskoláskor kezdetétől, mondhatni az élete végéig igen nagy szüksége van mindenkinek. Így ez a játék is tökéletesen alkalmas rá, hogy gyermek anélkül fejlessze képességeit, hogy közben a tanulás kényszerét kellene éreznie!

A Kalaha egyébként már az ősidőkben sem csak a gyermekek játéka volt, hanem a közemberek, sőt az uralkodók egyik kedvenc játékaként emlegették, valószínűleg éppen az előbbiekben felvázolt pozitív tulajdonságai miatt. Így hát kalandra fel, lépj be a Kalaha világába!

Nem található termék a megadott feltételekkel.

catalog-product-view